Ακριβές» οι πρώτες, μετά 46 χρόνια, εκλογές στο Κονγκό
AP, Reuters
ΚΙΝΣΑΣΑ. Οι πρώτες εκλογές μετά 46 χρόνια. Οι ακριβότερες εκλογές που οργάνωσε ποτέ ο ΟΗΕ. Η μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή στον πλανήτη. Οι προχθεσινές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στο αχανές Κονγκό, στην πλούσια καρδιά της Αφρικής, έχουν καταρρίψει πολλά ρεκόρ, πολύ πριν ανακοινωθούν τα εκλογικά αποτελέσματα που αναμένονται στις 31 Αυγούστου.
Η εκλογική διαδικασία κύλησε ήρεμα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγάλη. Η χώρα έχει το μέγεθος της Δυτικής Ευρώπης και οι υποδομές της έχουν υποφέρει από τον πόλεμο του 1998-2003, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακόμη όχι μόνο εκλογικά αποτελέσματα, αλλά ούτε και η επιβεβαίωση από τους εκλογικούς παρατηρητές για το αν η διεξαγωγή των εκλογών ήταν ομαλή. Οι ξένοι αξιωματούχοι, που επένδυσαν πολύ στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών αυτών, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. «Οι εκλογές είναι πολύ ενθαρρυντικές για το μέλλον, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί το εποικοδομητικό πνεύμα που είδαμε στην προετοιμασία τους», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης.
Η μάχη δίδεται ανάμεσα στον Ζοζέφ Καμπιλά, τον 35χρονο πρόεδρο της χώρας και στους δύο αντιπροέδρους της προσωρινής κυβέρνησης, πρώην αντάρτες Ζαν Πιερ Μπεμπά και Αζαρίας Ρουμπέουα. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ως πιθανότερο νικητή τον Καμπιλά και μεταφέρουν την ανησυχία των δυτικών παρατηρητών για ενδεχόμενη αμφισβήτηση της νίκης του Καμπιλά από τους χαμένους. Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδια για την Αφρική, Τζενταγί Φρέιζερ, η πλέον υψηλόβαθμη δυτική αξιωματούχος που βρίσκεται στη χώρα, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση του αποτελέσματος.
Ο ΟΗΕ ξόδεψε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να οργανώσει τις εκλογές, ενώ στη χώρα βρίσκονται 17.000 κυανόκρανοι, η μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή στον κόσμο. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και 2.000 Ευρωπαίοι, κυρίως Γερμανοί και Γάλλοι. Ενώ η Γαλλία έχει μακρά παράδοση αποστολής στρατευμάτων στην Αφρική, για τη Γερμανία, η αποστολή στο Κονγκό αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα εξόδου από τα σύνορα.
Οι προηγούμενες ελεύθερες εκλογές στο Κονγκό είχαν διεξαχθεί το 1959, αλλά είχαν οδηγήσει σε «λάθος» αποτέλεσμα. Οι Κονγκολέζοι είχαν εκλέξει τον χαρισματικό εθνικιστή Πατρίς Λουμούμπα, ο οποίος κήρυξε την ανεξαρτησία από το Βέλγιο και επιχείρησε να εθνικοποιήσει τα πλούσια ορυχεία της χώρας. Ο Λουμούμπα συνελήφθη και εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 1967, ενώ Βέλγοι πράκτορες τεμάχισαν το πτώμα του και το διέλυσαν σε θειικό οξύ. Ακολούθησε αναταραχή και στη συνέχεια ανέβηκε στην εξουσία ο φιλοδυτικός Μομπούτου Σέσε Σέκο, που κυβέρνησε επί 32 χρόνια, ώς το 1997. Τη χρονιά εκείνη άρχισε εμφύλιος πόλεμος, με επεμβάσεις γειτονικών χωρών, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε τρία εκατ. Κονγκολέζους.
Από την Καθημερινή...