Καλώς ήλθατε, Επισκέπτης

ΘΕΜΑ: Ο Γαργαληστής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Γαργαληστής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 14 έτη 4 μήνες πριν, #30075

  • MeLiTzaNio
  • MeLiTzaNio's Avatar
  • ΑΠΟΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ/Η
  • Συντονιστής
  • Καταχωρήσεις: 2083
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες: 1
  • Κάρμα: 5


O σύγχρονος Ρομπέν των δασών που κλέβει το παιδικό γέλιο που περισσεύει, για να το δώσει στα παιδιά που το στερούνται, φθάνει για τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη για δέκα παραστάσεις.

«Ο Γαργαληστής» είναι ένας παράξενος Ληστής που δεν κλέβει χρήματα ή τιμαλφή αλλά αυτό που θεωρεί το πιο σπουδαίο πράγμα σε όλο τον κόσμο: το αθώο, αυθόρμητο, ξεκαρδιστικό παιδικό γέλιο. Ένας Ληστής που κλέβει γέλιο από τα παιδιά που έχουνε πολύ για να το δώσει σ’ άλλα που δεν έχουνε καθόλου.

Ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών που πήρε πνοή χάρη στη φαντασία του μουσικού και παραμυθά Δημήτρη Μπασλάμ κι έκτοτε ταξιδεύει – με τη μορφή μιας πολυπρόσωπης και απαιτητικής μουσικοθεατρικής παράστασης σε σκηνοθεσία και αφήγηση του Αντώνη Καφετζόπουλου – για να χαρίσει αυθόρμητο γέλιο και αγνή συγκίνηση στους θεατές που τα έχουν ανάγκη.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Γαργαληστής θα κάνει την εμφάνισή του και στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής. Στη διάρκεια ενός εξαημέρου (Παρασκευή 11, Σάββατο 12, Κυριακή 13, Δευτέρα 14, Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου) όπου θα δώσει διπλές παραστάσεις, στις 17:00 μ.μ. και στις 20:00 μ.μ. (με εξαίρεση την πρώτη και τελευταία μέρα όπου οι παραστάσεις θα είναι μόνο βραδινές), στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Το μουσικό θέατρο για παιδιά «ο Γαργαληστής» εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοφιλούς Σειράς Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής.

Στο πλευρό του Γαργαληστή εμφανίζεται και μια «παρέα» τραγουδιστών (Αργύρης Μπακιρτζής, Δημήτρης Μπασλάμ που υπογράφει επίσης τους στίχους και την ενορχήστρωση και Φώτης Σιώτας) και μουσικών η οποία θα ξεδιπλώσει μουσικά την απίθανη ιστορία του. Τη χορογραφία υπογράφουν ο Δημήτρης Σωτηρίου, ο Camilo Bentancor Gallardo και ο Μανώλης Καρυωτάκης.

Το παραμύθι του Γαργαληστή παρουσιάζεται εν μέρει εικονοποιημένο από κινούμενα σχέδια που υπογράφει η ομάδα Chickenworks. Τα σκηνικά και τα κοστούμια συνυπογράφουν η Ράνια Υφαντίδου και η Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και την ηχοληψία ο Τίτος Καργιωτάκης. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Θανάσης Θαλασσινός.

«…Ζούσε πριν από χρόνια στα βάθη της Ανατολής ένας παράξενος ληστής, καθόλου εγωιστής, ούτε κι εφοπλιστής, παλαιστής, τραγουδιστής, αλλά μέγας ταξιδευτής...». Ένας Ληστής που κουβαλούσε μια κόκκινη καρό τσάντα και ταξίδευε από τόπο σε τόπο για ν’ ανακαλύψει «παιδιά χαρούμενα, που τα έχουν όλα, παιδιά μ’ αγάπη, μ’ ωραία δώρα, παρέα να παίζουν και περίσσια ώρα». Για να τους κλέψει, με το γαργαλητό, λίγο γέλιο από το απόθεμά τους και να το μοιράσει – με τη βοήθεια της τρελούτσικης θείας του - σε παιδιά που είχαν λίγο. Ίσως πιο λίγο κι από λίγο… Αυτή είναι η ιστορία του «Γαργαληστή».

Μια ιστορία που γεννήθηκε στο μυαλό του Δημήτρη Μπασλάμ όταν γεννήθηκε η κόρη του, η Βερενίκη. Ένα τρυφερό μουσικό παραμύθι που αρχικά καταγράφηκε σε cd (2005) με αφηγητή τον δημοφιλή ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο και συντελεστές τους Γιάννη Αγγελάκα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Μάρθα Φριτζήλα, Γιάννη Χαρούλη και Φώτη Σιώτα.

Ένα παραμύθι που και στην έντυπη εκδοχή του γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία λίγο πριν διασκευαστεί για τη σκηνή παίρνοντας τη μορφή θεατροποιημένης αφήγησης (όπως παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο Ολυμπίας) όσο και μιας μουσικοθεατρικής παράστασης ενισχυμένης με video-animation, μουσική και χορό (στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2007 και φέτος στο ΜΜΑ).

Στη νέα, κεφάτη και ευφάνταστη εκδοχή του, ο «Γαργαληστής» στηρίζεται σε μια διήγηση γεμάτη ρίμες, παρηχήσεις, ομοιοκαταληξίες, μεταφορές, μέτρο και ρυθμό αλλά και στη σύμπραξη καλλιτεχνών που παίζοντας μουσική και τραγουδώντας φιλοδοξούν να κεντρίσουν τη φαντασία των σημερινών παιδιών.

Η «ψυχή» των «Χειμερινών Κολυμβητών», Αργύρης Μπακιρτζής, ερμηνεύει μαζί με τους Φώτη Σιώτα και Δημήτρη Μπασλάμ τα τραγούδια της βουλιμικής Παριζιάνας θείας του Γαργαληστή, μιας πυγολαμπίδας τραγουδίστριας κι ενός ήλιου που θέλει επιτέλους διακοπές!

Στο ρυθμό τους κινούνται, χορεύουν και κάνουν ακροβατικά ο Camilo Bentancor Gallardo και ο Μανώλης Καρυωτάκης.

Ακουστικές κιθάρες και μπαγλαμάς, βιολί, βιόλα και τσέλο, μαντολίνο, φαγκότο, τρομπόνι, αυτοσχέδια κρουστά, κάζου και μπάντζο (συμμετέχουν οι μουσικοί Κώστας Παντέλης, Φώτης Σιώτας, Σοφία Ευκλείδου, Τάσος Μυσιρλής, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Μαρίνος, Θανάσης Dzingovic, Θεοδώρα Γκουράνη, Θάνος Μιχαηλίδης Νουάρος και Δημήτρης Μπασλάμ) εναλλάσσονται με τις Ντουντούκες, τα Καπέλα, τις Σφυρίχτρες και τα κινούμενα σχέδια των εικονογράφων-animator Βίκτορα Μοσχόπουλου, Γιάννη Τεξή και της ομάδας Chickenworks (τεχνικός βίντεο είναι ο Γιάννης Πειραλής).

Η εικονοποίηση της δράσης γίνεται «με το σταγονόμετρο». Με το σκοπό και την ελπίδα πως οι μικροί θεατές, που στην πλειοψηφία τους έχουν ταυτίσει το παραμύθι κυρίως με την τηλεόραση και την έτοιμη εικόνα, θα έχουν την ευκαιρία να φανταστούν το δικό τους Γαργαληστή και να ταξιδέψουν στο χαμογελαστό κόσμο του…

Οι τιμές εισιτηρίων του «Γαργαλιστή» είναι:
€ 16,00 – 30,00 – 43,00 – 60,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
Φοιτητικά-Παιδικά: Έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνης.


Χορηγός επικοινωνίας της Σειράς είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός 95,2 Athens Dee Jay.
Χορηγός επικοινωνίας των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της περιόδου 2009-2010 είναι το MEGA.

Αναδημοσίευση από το [url/entertain=http:/ment.in.gr]in.gr[/url]
I'll tell you all my secrets
But I lie about my past
So send me off to bed forever more.
Τελευταία Επεξεργασία: 14 έτη 4 μήνες πριν, από τον/την MeLiTzaNio.
Ο διαχειριστής έχει απενεργοποιήσει τη δημόσια πρόσβαση σύνταξης.

The Udjat Team Info

Η Udjat Team ευθύνεται για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
The Udjat Team is responsible for weaving this site.

Αν σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί μας, δοκιμάστε το παρακάτω email:
If you are interested in contacting us, please use the email address below: