Ένθετο Καθημερινής

29/06/2003

Ένθετο στην εφημερίδα "Καθημερινή"

www.kathimerini.gr

(100 δίσκοι και η ιστορία τους)

Νέο είδος μουσικής: η Βλαχοψυχεδέλεια

ΒΡΑΧΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ
Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Μπράβος
Ερμηνεία: Θανάσης Παπακωνσταντίνου,
Γιάννης Αγγελάκας, Λιζέτα Καλημέρη
LYRA 2000

Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του «Βραχνού Προφήτη» είχαμε την τύχη να ζήσουμε δύο αυθεντικές στιγμές, από εκείνες που συμπυκνώνουν το χρόνο, δικαιώνουν τη ζωή και δεν τις ξεχνάς ποτέ (γι' αυτό και μπορώ να τις ανακαλέσω στη μνήμη μου).

Η μία έλαβε χώρα όταν ζήτησα από τον παλιό μου συνεργάτη Γιώργο Δεληγιάννη να παίξει γκάιντα στο «Άτμαν». Η γκάιντα είναι για μένα -στις διάφορες εκδοχές της- το πιο σπαραχτικό όργανο. Για τους ηχολήπτες είναι ο μεγάλος εφιάλτης γιατί, πέρα από την οξύτητα του, είναι δύσκολο να κουρδίσει σωστά. Μόλις, λοιπόν, μπήκε ο Γιώργος στην αίθουσα ηχογράφησης και άρχισε να φουσκώνει το τομάρι, άκουσα τον Τίτο, δίπλα μου στην κονσόλα, να μουρμουρίζει ότι θέλει να αλλάξει επάγγελμα (αυτό είναι το μοναδικό ψεματάκι μου για να γίνει πιο γλαφυρή η διήγηση). Ο αγαπητός Γιώργος, που ήταν ανόρεχτος και καταβεβλημένος (κυρίως ψυχολογικά, όπως μου είπε αργότερα, όταν προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε το μικρό θαύμα), ζήτησε ν' ακούει συνεχώς το κομμάτι μέχρι να μπορέσει να κουρδίσει την γκάιντα και να μπει στο κλίμα δοκιμάζοντας. Σαν να ήξερα, είπα στον Τίτο: «Γράφε τον». Με τις πρώτες νότες της γκάιντας κοιταχτήκαμε και αρχίσαμε να βαδίζουμε νευρικά στο κοντρόλ ρουμ, στην προσπάθεια να γειώσουμε την ταραχή και την αγαλλίαση που μας προκαλούσε το άκουσμα. Δεν χρειάστηκε κανένα κούρδισμα και καμία δοκιμή. Το αρχέγονο όργανο μας ξαπόστειλε στο χάος για να μαζέψουμε ραδίκια. Όταν επανήλθαμε, τους ανακοίνωσα σοβαρά ότι μόλις είχε παραχθεί ένα νέο είδος μουσική, η βλαχοψυχεδέλεια.

Η άλλη συνέβη όταν ο Γιώργος και ο Δημήτρης από τα Γρεβενά μπήκαν να τραγουδήσουν στην αρχή του «Ήμερου Ύπνου» το εισαγωγικό. «Μέσα στου νεκρού το μάτι δέντρα βλέπω και πουλιά» σε ποίηση του Χρήστου Μπράβου και πατώντας σε μια παραδοσιακή μελωδία. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος κρατούσε το ίσο με τη Louden κι εγώ σταυροπόδι μαζί τους στο πάτωμα για να υπάρχει η αίσθηση της παρέας. Στην αρχή οι Γρεβενιώτες ήταν λίγο «ψαρωμένοι» αλλά όταν συντονίστηκαν, έγινε κάτι το απίστευτο. Γέμισε ο χώρος πεινασμένους λύκους, που κατασπάραξαν, τα μικρόφωνα, τα καλώδια (εμάς δεν μας πείραξαν γιατί δεν υπήρχαμε), τους τοίχους, τους μύθους, ως και τα δάκρυα έγλειψαν που είχαν πέσει στη βρώμικη μοκέτα. Κάπως έτσι.

Περιοδικά

Εμπλουτίστε

Θεωρείτε ότι από τις Συνεντεύξεις λείπει κάποια σημαντική συνέντευξη;

Βοηθείστε στον εμπλουτισμό τους με τον ακόλουθο τρόπο:

α) Επικοινωνήστε μαζί μας με email.

β) Αναφέρετε τη συνέντευξη την οποία επιθυμείτε να συνεισφέρετε, την ημερομηνία που κυκλοφόρησε, το μέσο στο οποίο κυκλοφόρησε, και, σε περίπτωση που δε στείλετε το κείμενο της συνέντευξης, έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) του κειμένου της συνέντευξης.

The Udjat Team Info

Η Udjat Team ευθύνεται για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
The Udjat Team is responsible for weaving this site.

Αν σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί μας, δοκιμάστε το παρακάτω email:
If you are interested in contacting us, please use the email address below: